Amat Menakjubkan. Jambatan ini dibina sepanjang 5000 kaki dan dipegang oleh tangan yang sangat besar.

Author:

Jambatan kaki baru yang hebat telah dibuka di Vietnam yang nampaknya dipegang oleh sepasang tangan besar-besaran.

Jambatan Emas yang sangat tinggi di pergunungan Trường Sơn di dunia resort Sun World Ba Na Hills.

Ia dibina lebih dari 4,593 kaki di atas paras laut dan meluas untuk 492 kaki di seluruh landskap Vietnam.

Di kedua-dua hujung jambatan adalah dua tangan raksasa, yang kelihatannya memegang jambatan.

Jambatan itu hanya dibuka bulan lepas, tetapi tangan telah direka supaya mereka kelihatan seolah-olah mereka telah berada di sana selama berabad-abad.

Jambatan ini dilaporkan sebahagian daripada projek bernilai $ 2billion untuk menjadikan kawasan ini lebih menarik untuk pelancong dan bunga melayari jalan kaki di mana pengunjung berkumpul.

Dan tidak menghairankan orang ramai telah berkumpul ke jambatan untuk mengambil gambar persimpangan untuk dimuat naik ke Instagram.

Salah seorang daripada mereka adalah blogger Smashpop, yang mendapat lebih daripada 18,000 like dengan pemandangan indahnya jambatan itu.

Sementara Jenny menyiarkan gambar jembatan itu, seorang pengikutnya berkata ‘luar biasa’.

Pengguna Instagram Elena dan Puta283 juga berkongsi imej struktur menarik.

Pereka utama dan pengasas Seni Bina Landskap TA, Vu Viet Anh, memberitahu AFP: ‘Kami bangga bahawa produk kami telah dikongsi oleh orang di seluruh dunia.’

Jambatan ular melalui hutan yang tinggi di pergunungan yang pertama kali dibangun oleh penjajah Perancis sebagai stesen bukit pada tahun 1919.

Hari ini kawasan itu menjadi tarikan pelancong utama, mempunyai kereta kabel, replika perkampungan zaman pertengahan Perancis – termasuk istana palsu dan katedral – taman buatan dan sebuah muzium lilin yang menampilkan patung-patung Lady Gaga dan Michael Jordan.

Satu-satunya sisa penjajah Perancis asal adalah sisa runtuhan rumah percutian mereka yang masih boleh dilihat dari kereta kabel.

Projek Ba Na Hills dibina oleh Sun Group, yang telah membahagikan pendapat dengan projek yang berani di tempat lain di Vietnam.

Pada tahun 2016 mereka membuka sebuah kereta kabel di atas gunung tertinggi di Vietnam, Fansipan di hotspot pelancong Sapa, yang mendorong aduan daripada penduduk tempatan yang merasakan ia mengganggu landskap dan mengganggu perniagaan tour trekking mereka.

Tetapi Vietnam tidak asing dengan tarikan di luar dinding.

Pemasangan ‘awan kristal’ sebanyak 58,000 manik Swarovski berkilauan di bukit-bukit di utara Vietnam yang dibuka awal tahun ini, sementara hotel ‘Crazy House’ di pusat Da Lat, yang direka untuk melihat rumah pokok trippy, telah lama menarik legiun pelawat yang ingin tahu.

Negara komunis telah lama berusaha meningkatkan jumlah pelawat dan memposisikan dirinya sebagai destinasi yang mesti dilihat di Asia Tenggara.

Ia mencatatkan 13 juta pelawat asing tahun lepas, kebanyakannya dari China – jauh dari 35 juta pelawat antarabangsa ke Thailand pada tahun 2017.

Pereka Golden Bridge, Anh berkata dia sudah mempunyai satu lagi projek dalam kerja-kerja: sebuah jambatan perak yang dibuat untuk kelihatan seperti helai rambut tuhan yang akan menyambung ke strukturnya yang ada di Ba Na Hills.

One thought on “Amat Menakjubkan. Jambatan ini dibina sepanjang 5000 kaki dan dipegang oleh tangan yang sangat besar.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!