Berdosa apabila menipu atau berbohong. Tapi kalau terpaksa macam mana. Haruskah Saya Bertaubat.

Author:

Soalan : Bolehkan seseorang berbohong kerana terpaksa? Adakah dia masih berdosa?

Jawapan :

Hukum asal berbohong adalah berdosa. Tetapi di dalam keadaan darurat dia terpaksa untuk menyelamatkan nyawa sesorang yang dizalimi maka di haruskan. Malah dia akan berdosa jika tidak melakukan sesuatu untuk membantu saudaranya.

Dari Ummu kaltsum binti Uqbah bin Abi Mu’aith – dia termasuk muhajirat yang pertama-tama berbai’at dengan Nabi SAW – mengatakan bahawa dia mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Tidak termasuk pendusta orang yang memperdamaikan dua orang yang berselisih, dia mengatakan yang baik lalu dia berhasil dengan baik.” Kata Ibnu Syihab, “Aku tidak pernah mendengar Rasulullah SAW membolehkan orang berdusta, melainkan dalam tiga hal (1) dalam perang. (2) dalam mendamaikan dua orang yang berselisih (3) berita suami kepada isterinya dan berita isteri kepada suaminya.”

Antara dasar syarak ialah: HARAM BERBOHONG, dan ia salah satu ciri utama orang munafik.

Dikecualikan dalam beberapa keadaan kerana maslahah. Antaranya:

1. Untuk mendamaikan antara dua orang atau dua kumpulan. Contohnya: Ali dan Amhad bertengkar, lalu kita beritahu pada Ali bahawa Ahmad mahu berdamai, dan beritahu pada Ahmad bahawa Ali mahu berbaik dengannya.

2. Perbualan antara suami isteri dalam hal-hal yang boleh menambahkan kemesraan, dan kasih sayang antara mereka. Contohnya: Seorang yang berpoligami berkata kepada setiap isterinya, bahawa dialah isteri yang paling disayangi.

3. Dalam peperangan. Contohnya: pemimpin tentera menzahirkan bahawa dia mahu mengerahkan tentera-tenteranya melalui laluan A, padahal sebenarnya dia mahu mereka melalui laluan B. Ini adalah kerana maslahah, supaya rahsia strategi peperangan tidak sampai ke tangan musuh.

Leave a Reply

error: Content is protected !!