Daripada Tak Berfaedah Lakukan #KekeChallenge, Jom Beralih Ke #AlQuranChallenge, Merdunya 5 Artis Alun Ayat Suci Al-Quran.

Author:

Fenomena #KekeChallenge melanda dunia hinggakan dimana-mana sahaja kelihatan orang menyahut cabaran itu, kini nampaknya ada para artis yang cuba mengubah trend tersebut.

Terbaru, Min perasan ada beberapa selebriti yang menyahut cabaran #AlQuranChallenge pula iaitu mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran.

Di sini min rangkumkan 5 Selebriti yang sudah menyahut cabaran Al-Quran ini.

1. Hafiz Suip

2. Saharul Ridzwan

3. Shamsul Ghau Ghau

4. Hazwani Helmi

SURAH AL-FURQAN – Teringat zaman cfs iium dulu, siapa yg ambil subjek STQ kena hafaz potongan ayat dari surah ni – Menariknya pasal surah Al-Furqan ni, dia menceritakan pasal ciri-ciri sifat Ibadurrahman (hamba Allah yang memiliki sifat mulia) – APA SIFAT IBADURRAHMAN? – 1. TAWADUK DAN BIJAKSANA Allah berfirman, وَعِبَادُ الرَّحْمَنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَاماً Dan hamba-hamba Tuhan yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata sejahtera. (QS Al Furqan: 63) – 2. GEMAR QIAMULAIL 3. KERAP MINTA PERLINDUNGAN DARI API NERAKA Allah berfirman, وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَاماً Dan orang-orang yang berkata: “Ya Tuhan kami, jauhkan azab jahannam dari kami, sesungguhnya azabnya itu adalah kebinasaan yang kekal”. (QS Al Furqan: 65) – 4. TIDAK SUKA MEMBAZIR 5. TIDAK SYIRIK, MEMBUNUH DAN BERZINA 6. BERPALING DARI PERKARA YANG HARAM ATAU SIA-SIA DAN MENJAGA KEHORMATAN DIRI 7. MUDAH MENERIMA NASIHAT DAN PERINGATAN Allah berfirman, وَالَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ لَمْ يَخِرُّوا عَلَيْهَا صُمّاً وَعُمْيَاناً Dan orang-orang yang apabila diberi peringatan dengan ayat-ayat Tuhan mereka, mereka tidaklah menghadapinya sebagai orang-orang yang tuli dan buta. (QS Al Furqan: 73) 8. MINTA DIBERI KETURNAN YANG BAIK DAN MENYEJUKKAN HATI – Semoga Allah beri kita kekuatan untuk berjuang dan mencapai sifat-sifat ini. Say Aamiin! – #alquranchallenge #fauzaanmy #successhereandhereafter

A post shared by ????Nur Hazwani Afiqah Helmi (@hazwanihelmi) on

5. Azza Elite

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

 

Sumber: Berita Steady

Leave a Reply

error: Content is protected !!