Antara Amalan dan Zikir Yang Berkesan Mengatasi Anak Degil

Author:

Anak yang degil itu adalah kebiasaan dan ramai terjadi lebih – lebih lagi apabila keadaan keluarga yang kurang mengamalkan agama dalam kehidupan hariannya. Sikap anak yang tidak mahu dengar cakap ibubapa kadang – kadang boleh membuatkan ibubapa tersebut tertekan dan boleh membawa kepada masalah dalam keluarga. Tidak dinafikan semua ibubapa ingin anak mereka baik dan menjadi anak yang soleh/ solehah. Sehubungan itu, si ibubapa juga perlu mengubah cara hidup mereka dan cuba amalkan amalan – amalan pelembut hati anak yang degil seperti zikir Ya Latiff.

Kelebihan Zikir Ya Latiff

Zikir Ya Latiff khasiat yang menjadi rahsia Allah. kalau nak bongkarkan rahsia ni, kenalah amalkan. Antaranya; Berkesan membentuk peribadi anak-anak dan menangani kerenah anak untuk mengurangkan masalah kedegilan dan panas baran anak dan juga supaya anak mudah menerima pelajaran apa yang diajar oleh gurunya . Mula-mula berselawatlah ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah al fatihah. Kemudian baca surah taha ayat 1-5, hembuskan dan sentuh dengan lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil berdoa

“YA ALLAH LEMBUT KAN HATI ANAKKU (SEBUT NAMA)..SEBAGAIMANA ENGKAU LEMBUTKAN NABI DAUD AKAN BESI” dan menyatakan harapan. sambil berzikir Ya Latiff didalam hati. Membaca surah Thaha ayat 1-5,baca surah Ikhlas, Fatihah, Ayat Kursi (1 kali ) Baca berulang kaliYa Latiff kemudian tiupkan pada botol air untuk minuman dan masakan seisi keluarga.

Semasa menidurkan anak dalam buaian baca zikir Ya Latiff. Sewaktu bangun dari tidur pada waktu pagi, peluklah anak usapkan kepala anak dan berselawat, Baca berulang kali zikir Ya Latiff sambil berniat di dlm hati (bergantung pada niat kita untuk si anak)

Bagi Suami/ isteri atau yang masih bujang ( ingin mendekatkan jodoh) , Perbanyakkan Membaca Zikir Ya Latiff sambil berniat di dalam hati melembutkan hati diri sendiri, melembutkan hati pasangan Suami / isteri atau pasangan kekasih, Meredakan ketegangan rumah tangga, meredakan sifat marah, mengelak perceraian dan melembutkan hati musuh.

Bagi yang ingin mendapatkan kemurahan rezeki, mendapatkan pekerjaan, kenaikan pangkat dan melariskan perniagaan atau menghadapi peperiksaan atau temuduga… Perbanyakkan Membaca Zikir Ya Latiff dan surah as-Syura ayat 19 ( seperti di atas) sambil berniat apa yang di hajati.. Insya Allah mudahan berjaya.

Juga dikatakan dengan izin Allah perbanyakkan membaca Zikir Ya Latiff sebagai penawar perbagai penyakit atau terkena sihir. Ketika ribut petir maka eloklah di perbanyakkan membaca zikir Ya Latiff ni , InsyaAllah akan redalah ribut petir. Bagi yang menghadapi musibah atau bencana elok perbanyakkan membaca zikir Ya Latiff untuk kuatkan semangat dan ketabahan hati menghadapi segala ujian.

Insya’Allah, jika kita amalkan zikir ya Latif dalam seharian kita, banyak masalah-masalah yang hadir dapat kita hadapi dengan hati yang tenang, penuh rasa taqwa dan syukur. Oleh itu, sama-samalah kita amalkan zikir ya Latif dalam kehidupan seharian kita.

Sumber: www.rahsiarumahtangga.com

Leave a Reply

error: Content is protected !!