Inilah Hukum Memakai Gelang Kaki Tanpa Loceng Yang Ramai Masih Keliru

Author:

Soalan : Salam ustaz, adakah haram memakai gelang kaki tapi tidak ada loceng? Bagaimana pula hukumnya tentang pemakaian gelang tangan berloceng?mohon penjelasan terperinci dari ustaz.

Jawapan : Bila termenung jauh memikirkan masalah wanita sekarang ini, memang kebanyakkan wanita ini pada setiap hari dalam kehidupan mereka dibelenggu dengan dosa-dosa tanpa disedari oleh mereka. Kadang-kadang saya lihat wanita yang faham agama juga terlibat dengan masalah ini.

Alasan mereka Islam tidak melarang berhias dan bercantik-cantik. Paling malang lagi, mereka mengajarkan orang lain dengan pandangan mereka yang singkat tanpa menjelaskan secara terperinci pakaian yang dikehendaki oleh Islam. Di kesempatan yang ada ini, saya hanya fokus kepada persoalan yang telah dikemukakan di atas iaitu hukum pakai gelang kaki tanpa loceng.

FIRMAN ALLAH YANG BERMAKSUD :
“DAN KATAKANLAH KEPADA PEREMPUAN-PEREMPUAN YANG BERIMAN SUPAYA MENYEKAT PANDANGAN MEREKA (DARIPADA MEMANDANG YANG HARAM), DAN MEMELIHARA KEHORMATAN MEREKA; DAN JANGANLAH MEREKA MEMPERLIHATKAN PERHIASAN TUBUH MEREKA KECUALI YANG ZAHIR DARIPADANYA; DAN HENDAKLAH MEREKA MENUTUP BELAHAN LEHER BAJUNYA DENGAN TUDUNG KEPALA MEREKA; DAN JANGANLAH MEREKA MEMPERLIHATKAN PERHIASAN TUBUH MEREKA MELAINKAN KEPADA SUAMI MEREKA, ATAU BAPA MEREKA ATAU BAPA MERTUA MEREKA ATAU ANAK-ANAK MEREKA, ATAU ANAK-ANAK TIRI MEREKA, ATAU SAUDARA-SAUDARA MEREKA, ATAU ANAK BAGI SAUDARA-SAUDARA MEREKA YANG LELAKI, ATAU ANAK BAGI SAUDARA-SAUDARA MEREKA YANG PEREMPUAN, ATAU PEREMPUAN-PEREMPUAN ISLAM, ATAU HAMBA-HAMBA MEREKA, ATAU ORANG GAJI DARI ORANG-ORANG LELAKI YANG TELAH TUA DAN TIDAK BERKEINGINAN KEPADA PEREMPUAN, ATAU KANAK-KANAK YANG BELUM MENGERTI LAGI TENTANG AURAT PEREMPUAN; DAN JANGANLAH MEREKA MENGHENTAKKAN KAKI UNTUK DIKETAHUI ORANG AKAN APA YANG TERSEMBUNYI DARI PERHIASAN MEREKA; DAN BERTAUBATLAH KAMU SEKALIAN KEPADA ALLAH, WAHAI ORANG-ORANG YANG BERIMAN, SUPAYA KAMU BERJAYA.” (AN-NUR : 31)

Berdasarkan firman Allah di atas ini, jelas bagi setiap wanita tentang tatacara berpakaian yang dituntut di dalam Islam. Malah wanita tidak dibenarkan berjalan secara berhentak-hentak kaki kerana ia mampu menarik perhatian orang lain yang bukan mahramnya. Ini juga dapat menimbulkan fitnah buatnya.

Perlu diketahui bagi sekelian wanita yang cintakan Islam yang memakai kasut bertumit, apabila mereka berjalan ia akan mengeluarkan bunyi yang kuat, ini juga boleh menarik perhatian dan minat orang yang bukan mahram terutamanya lelaki. Perkara ini juga boleh digolongkan dalam larangan Allah akan wanita yang berjalan dengan hentak-hentak kaki dan mengeluarkan bunyi.

Begitu juga bagi wanita yang memakai gelang kaki berloceng, bila berjalan ia dapat menghasilkan bunyi gelang dan perbuatan ini juga sangat dilarang di dalam Islam. Tegahan ini telah dibuatkan di dalam Kitab Bahrul Mazi memakai loceng adalah ditegah oleh syarak kerana bunyi loceng itu menyebabkan tiada malaikat Rahmat mendekatinya. Penegasan ini berdasarkan kepada Hadis Rasulullah yang bermaksud :

“Tiada menyertai malaikat Rahmat bersama jamaah (kumpulan) yang ada di dalamnya anjing dan loceng” (Riwayat Tarmizi)

Penegasan ini juga termasuk loceng yang terdapat digelang kaki dan juga loceng yang terdapat dipergelangan tangan. Bagi sesiapa yang melakukannya, maka lebih baik bertaubat dan meninggalkan perbuatan tersebut.

Ini akan merugikan kita semua. Kalau ada wanita yang memakai gelang kaki tanpa ada loceng, ini tidak menjadi masalah dan perbuatan tersebut adalah harus, kerana ia tidak dapat menarik perhatian orang lain, tambah lagi gelang kakinya disembunyikan disebalik pakaiannya.

Semuanya bergantung kepada niatnya, kalau ia pakai untuk menarik perhatian orang yang bukan mahram akan perhiasan yang dipakai olehnya, maka ia boleh mendatangkan dosa dan maksiat. Kadang-kadang setengah wanita mereka memakai atas sebab keinginan kekasih lelaki mereka atas alasan apabila mereka pakai akan lebih menarik dan cantik.

Tidak menjadi masalah kalau perbuatan tersebut disebabkan suruhan suami. Secara logiknya, kebanyakkan wanita yang memakai gelang kaki, tidak menutup aurat kaki dengan memakai stokin atau seumpamanya.

Mungkin disebabkan sukar kerana gelang tidak dapat dimasukkan ke dalam stoken atau takut orang lain tidak nampak. Kalau begini punya persepsi, maka sudah pasti ia menjadi dosa.

Oleh Ustaznoramin

Leave a Reply

error: Content is protected !!