Kelebihan Membaca 3 Qul Sebelum Tidur. Ya Allah Ko Jauhi Lah Aku Dari Syaitan Yang Direjam. Amin.

Author:

Anda semua maklum, kebanyakan orang Islam tahu apa yang dimaksudkan membaca Surah 3 Qul. Ianya bermaksud membaca surah Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Naas.

Kemudian disusuli dengan membaca Ayatul Qursi dan beberapa amalan lain jika mampu membacanya.

Sekurang-kurangnya hendaklah kita amalkan membaca ketiga-tiga surah tersebut sebanyak 3 kali sebelum tidur kerana amalan ini mampu:

  • Menolak segala bentuk gangguan jin
  • Menolak segala bentuk gangguan syaitan
  • Menghindarkan diri dari terkena sihir
  • Menghindarkan diri dari terkena penyakit was-was
  • Menghindar diri dari segala bentuk kejahatan
  • Menghindar diri dari perkara-perkara buruk

Malah dalam amalan rawatan Islam antara surah yang sering dibaca ialah 3 Qul selain dari Ayatul Qursi dan Ayat Seribu Dinar kerana amalan ini mampu menjauhkan diri kita dari gangguan syaitan selain dari membersihkan hati dan permudahkan segala urusan seharian.

CARA-CARANYA

1. Ketika kita berada di tempat tidur, seeloknya dalam keadaan duduk, sambil menadah kedua tangan, bacalah surah 3 Qul yang dimulai dengan surah Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Naas sehingga habis.

2. Selepas membaca ketiga-tiga surah tersebut, hendaklah dihembus pada tapak tangan dan sapu pada muka dan seluruh badan, tangan dan kaki. Ulang perbuatan tersebut sebanyak tiga kali.

3. Jika anda mempunyai anak-anak yang masih kecil, sebagai Ibu atau bapa anda boleh sahaja membaca surah tersebut, hembus pada tapak tangan dan kemudian sapukan pada seluruh badan anak.

Diriwayatkan daripada ‘Aisyah RA, katanya:

“Nabi Muhammad SAW ketika berada di tempat tidur pada setiap malam, Baginda mengumpulkan kedua telapak tangannya lalu ditiup dan dibacakan ’Qul huwallahu ahad’ (surah Al-Ikhlas), ’Qul a’udzu birobbil falaq’ (surah Al-Falaq) dan ’Qul a’udzu birobbin naas’ (surah An-Naas).

Kemudian Baginda Nabi Muhammda SAW mengusapkan kedua telapak tangan tadi pada seluruh anggota tubuh yang mampu dijangkau dimulai dari kepala, wajah, dan tubuh bahagian depan, tangan sehingga ke kaki. Baginda melakukan yang demikian itu sebanyak tiga kali.” – (HR Bukhari)

 

Surah Al Ikhlas

Maksudnya:

Katakanlah: Dia Allah. yang maha esa. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepadaNya segala sesuatu. Dia tidak beranak dan tidak pula diperanakkan. Dan tidak ada seorangpun yang setara denganNya.

Surah An Nas

Maksudnya:

Katakanlah: “Aku berlindung kepada Tuhan (yang memelihara dan menguasai) manusia.Raja manusia.Sembahan manusia.Dari kejahatan (bisikan) setan yang biasa bersembunyi,yang membisikkan (kejahatan) ke dalam dada manusia,dari jin dan manusia.

Surah Al Falaq

Maksudnya:

Katakanlah: Aku berlindung kepada Tuhan yang menguasai subuh. Daripada kejahatan makhlukNya. Dan daripada kejahatan malam apabila telah gelap gelita. Dan daripada kejahatan wanita-wanita tukang sihir yang menghembus pada buhul-buhul, dan daripada kejahatan orang yang dengki apabila ia dengki.

Semoga kita semua tidak meninggalkan amalan-amalan yang sangat mudah ini demi keselamatan kita dan keluarga kita. Lakukan sekadar kemanpuan anda secara berterusan. In Sha Allah semoga kita dan keluarga kita sentiasa dilindunginya. Aminn…

Sumber: Tarbiahislam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!