Sebagai Ketua Keluarga Zul Yahya Ingin Membimbing Isteri Dan Anak Ke Jalan Yang Di Redhai Allah. Alhamdullilah Rezeki Datang Sendiri.

Author:

Pelakon Zul Yahya pernah popular satu masa dulu. Lakonannya yang bersahaja sememangnya berjaya mencuit hati ramai penonton. Zul Yahya lebih dikenali sebagai pelakon komedi dan pernah muncul dalam beberapa filem seperti MX3 dan Brainscan.

Namun dia juga pernah memegang watak lebih serius seperti filem Leftenan Adnan dan Gerak Khas The Movie. Zul Yahya kini sudah berumur 43 tahun dan telah mempunyai 4 orang cahayamata bersama isteri tercinta, Siti Raihan.

Pelakon ini kini giat aktif berniaga dan telahpun mempunyai butiknya sendiri yang diberi nama “ZulYahya”. Selain itu, dia juga kini lebih mendekatkan diri dengan ilmu agama.Tahniah diucapkan.

pelakon zul yahya, hijrah zul yahya, pelakon berhijrah, penghijrahan pelakon lelaki malaysia, zul yahya berhenti dunia hiburan

Sejak berhijrah sedikit demi sedikit pada April lalu, saya terima banyak undangan menyampaikan ceramah tetapi lebih kepada perkongsian hidup dan pengalaman, kata pelakon dan pengarah filem, Zul Yahaya mengenai penghijrahan dirinya dan keluarga.

Zul atau nama sebenarnya, Zulkiffili Yahaya, 46, berkata, dia bukan ulama atau ustaz yang boleh berbicara mengenai agama secara mendalam apatah lagi dirinya masih belajar.

Saya tidak layak berceramah mengenai agama tetapi hanya berkongsi apa yang saya rasa supaya masyarakat boleh turut mencuba dan merasainya. Perubahan ini atas kehendak sendiri, bukan kerana desakan mana-mana pihak.

Apabila ramai bertanya mengenai penghijrahan ini, pada mulanya segan nak berkongsi kerana bimbang ada yang salah anggap. Namun apabila tetapkan niat sekadar bercerita kisah hidup barulah hati saya rasa lega, katanya.

Ditanya apa yang membuatkan hatinya terbuka untuk berhijrah, Zul berkata sebagai ketua keluarga dia mahu membimbing anak-anak ke arah yang diredhai Allah.

Suatu malam selepas pulang dari kerja dan melihat anak-anak tidur nyenyak depan televisyen, saya menangis. Mereka dilahirkan beragama Islam dan saya tak mahu mereka Islam hanya pada nama. Jadi, sebagai ketua keluarga saya mesti melakukan sesuatu.

Lagipun setiap manusia pasti mahu berubah menjadi lebih baik dan apabila Allah SWT sudah jentik hati saya ke arah itu, saya mesti melakukannya. Dulu saya bukanlah jahat sangat tetapi sebagai hamba-Nya, banyak yang saya abaikan, katanya.

Zul berkata, dia tidak segan menyertai anak-anak belajar mengaji dan solat dengan ustaz yang dipanggil mengajar di rumah. Syukur, apabila saya berubah tanpa dipaksa anak-anak dan isteri juga berubah. Isteri saya dengan rela hati memakai niqab.

Melihat perubahan mereka, saya berasa sangat seronok dan menikmati kebahagiaan yang luar biasa. Saya kini mula merasakan cara hidup mereka yang dekat dengan Allah SWT, tenang dan tiada masalah, katanya.

Zul yang terkenal dengan drama Papaya kini berehat seketika daripada terbabit dengan aktiviti seni dan menumpukan perhatian terhadap perniagaan produk muslimah.

Jika saya masih berlakon, sukar untuk saya melakukan perubahan kerana jadual kerja tidak menentu. Saya bukan bersara dan sekiranya kembali berlakon, saya akan pilih jalan cerita serta watak yang bersesuaian dengan perubahan ini.

Kini, stesen TV banyak mengangkat cerita kerohanian dan ia satu perkembangan yang bagus. Kita boleh berdakwah melalui apa sahaja medium termasuk lakonan, katanya.

Zul berkahwin dengan Siti Raihan Mohd Rodzi pada Disember 2007 dan dikurniakan tiga anak perempuan serta seorang lelaki berusia antara 1 hingga 8 tahun.

Untuk mendapat info tentang tempat kedai makannya boleh pergi ke Instagram Zul Yahya Steamboat & BBQ @zulyahya_steamboat_bbq

Mohon kongsikan pada semua jika artikel ni bermanfaat kepada semua.

Leave a Reply

error: Content is protected !!