Saintis Mula Risau Apabila Beberapa Lubang Misteri Tiba-Tiba Muncul Di Siberia

Author:

Di sebuah semenanjung terpencil di atas lingkaran Arktik, sebuah lubang besar terbentuk disyaki disebabkan
oleh letupan dari bawah tanah. Di sekitar lubang itu, akar-akar tanaman yang tumbuh mengelilingi telah hangus, menunjukkan betapa hebatnya lubang di tengah-tengah Arktik Siberia ini terbentuk.

Menurut BBC Future, Evgeny Chuvilin seorang ahli geologi Institut Sains dan September 2020 tahun lalu untuk melakukan penelitian.

Katanya, dia percaya lubang itu terbentuk dari letupan gas metana dan karbon dioksida yang terperangkap di
dalam tanah bersama ais. Apabila cuaca semakin panas ais tersebut akan cair menyebabkan berlaku fenomena lebih biasa seperti berlakunya letupan.

Penemuan ini adalah salah satu daripada beberapa lubang misteri yang terdapat di Kutub Utara Siberia, yang pertama kali ditemui pada tahun 2014. Para penyelidik telah mengenal pasti 15 kawah lain yang dianggap berasal dari letupan semula jadi.

Susulan itu, Timbalan Pengarah Institut Penyelidikan Minyak dan Gas kurangnya tujuh lubang misteri dilihat. Foto satelit mendedahkan bahawa salah satu lubang itu mempunyai kawah kecil di dalamnya.

“Saya membandingkan penemuan ini seperti cendawan. Apabila anda menjumpai satu cendawan, pastikan terdapat cendawan lain di sekitarnya. Saya meramalkan akan ada 20 hingga 30 lubang lagi,” kata Vasily.

Vasily mendesak para penyelidik untuk mencegah bencana yang berkaitan dengan penemuan lubang itu. Dia infrastruktur minyak di wilayah ini. Dia mengatakan bahawa pelepasan gas yang berkaitan dengan perubahan iklim adalah penyebab lubung itu terbentuk.

“Kajian mendalam diperlukan untuk mengetahui penyebab kemunculan lubang misteri itu. Kita juga harus tahu adakah lubang lain akan muncul lagi di kawasan itu,” ujarnya.

Leave a Reply

error: Content is protected !!